Avagy hogyan leszünk tanyasi túlélők...

Zsoci tanya

Zsoci tanya

Tanyanézőben

2018. június 30. - Zsoci0816

Az elmúlt héten Zsoltival egy tanyát is megnéztünk Mezőhéken. Csak kíváncsiságból. De én nagyon beleszerettem. Persze nem vettük meg, csak megnéztük az ingatlanossal.

Mezőhék egy cca.340 fős falucska Mezőtúr mellett. Egy álalános iskolája van, ami 1-4 osztályig várja a tanulókat. A tanya a falu szélén található, a főútról nyílik egy kis fás bejárat. Végig fasor díszíti az utat. Összesen 4 ház és egy műanyagfeldolgozó található az utcában. Az első egy kisebb gazdaság, tehenekkel és egyéb állatokkal, a második az amit megnéztünk és még két lepukkant parasztház. De mindegyik lakott, kivéve a miénk.

A ház egész nagy, két és fél szoba. Nagy konyha és nagy fürdőszoba. Kamra is van, amiben azonnal a saját kis termékeinket láttam lelki szemeim előtt. Padlás és egy hatalmas pince is van. Utóbbi jelenleg műhelyként működik, de akár két autó is befér. Az épület egész jó állapotban van, bár Zsolti szerint a tető kicsit be volt szakadva. A házban sok a felújítandó, ráadásul az egyik szobában felszedték a parkettát is. De ettől függetlenül azonnal megvettem volna és már költöznék is. De persze ez nagy meggondolatlanság lenne.

A telek mérete nem emlékszem, hogy mennyi volt, de egész nagy. Néhány kisebb melléképülettel disznóknak és csicsiknek. És egy kombájn, egy lovaskocsi és egy utánfutó is járt volna a házhoz ajándékba :) Így utólag egyébként kicsi volt a telek. Annyi mindent szeretnék az udvarban, hogy túl zsúfolt lenne. Hiszen szeretnék kecskét, birkát, emut, mindenféle baromfit, kacsát, libát, fürjeket meg malackát is. Emellett fóliasátrat és egy melegházat is. Tudom ezek nagyon nagy álmok, de bizts vagyok benne, hogy elhatározás kérdése. Ha összefogunk Zsoltival akkor meg tudjuk valósítani az álmainkat. Erre törekszünk.

2018.06.30.

Sziasztok!

Kicsit eltűntem az útóbbi napokban, mert sok volt az elfoglaltságom és nem jutottam géphez. De ettől még történtek érdekes dolgok.

Többek között megkóstoltam a kovászos uborkát. Isteni finom lett. Nem gondoltam volna, mert kovászos kenyerem nem volt, ami igazából kellett volna a kovászoláshoz, csak az albán pékségben vett kenyér tett szolgálatot. De úgy tűnik valami ebben is van, mert fantasztikus lett az uborka. Három tejfölös doboznyi lett belőle és már egyet el is fogyasztottunk. Savanyúságnak főételek mellé és szendvicsbe is tettem. Meg vagyok elégedve.

Az édeskáposztából készített savanyúság azonban nem sikerült :( Apunak vittem egy üveggel és mikor megkóstolta azt mondta, hogy ehetetlenül sós volt. Úgyhogy valamit elrontottam. Amikor készítettem besóztam. És nem emlékszem, hogy tavaly hogy csináltam. Vagy kinyomkodtam a sós léből, vagy lehet, hogy be sem sóztam? Nem emlékszem. Újra fel kell keresnem valami receptet.

Emelett készítettem saját üvegcimkéket. Szoci házi termékei :) Nagyon kis helyesek lettek az üvegek. De ez persze még csak egy tervezet. Nagyon amatőr. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszik.

 

A málnalekvárunkat is megkóstoltam. Ízre nagyon finom, de legközelebb át kell passzíroznom, vagy szűrnöm, mert a sok apró mag miatt nem túl kellemes fogyasztani.

És mint látjátok, házi tésztát is készítettem. Cérnametéltet. Nagyon szeretem. Csak nagyon sok a munka vele és napokig szárad nem kevés helyet elfoglalva a lakásban.

 img_20180620_200618.jpg

Dilemma

A múlt héten találtunk egy kis tanyát Mezőhéken. Bár nem mostanában terveztük a tanyasi élet megkezdését, de most mégis úgy tűnik, hogy megvalósulni látszik. Még nagy dilemmában vagyunk. Felhívtam az ingatlanirodát, aki hirdeti. nagyon kedves úriember beszélt a házról. nem túl nagy 45 nm körül van és egy kb 1000 nm telek van hozzá. Állattartásra kiválóan alkalmas. Van pince is, akár két autó is befér. A ház abszolút lakható. És nagyon jutányos az ára.

Először arra gondoltunk, hogy megvesszük és kb egy évig csak lejárkálunk és csinosítgatjuk. Addig pedig maradunk az albérletben. De aztán zsolti elkezdte sorolni a nehézségeket. Az utazás oda vissza kb 300 km, és vagy 4 óra. Úgy 10.000 Ft lenne alkalmanként. és hiába csinosítgatjuk a házikót és a kertet, nem biztos, hogy sok minden megmaradna. Félő, hogy az elhagyatott házat kifosztanánk. Azt pedig semmiképp sem szeretném. De nagyon olcsó az ingatlan. Az ingatlanossal egy csomó mindenről beszélgettem. Munkáról, meg a terveinkről és nagyon pozitívan állt hozzá. Nem mondta, hogy hülyeséget csinálunk, persze tudom, hogy neki abból van pénze, ha elad egy házat, de őszintének tűnt. Mondjuk én meg túl naiv vagyok. De hát istenem, ilyennek is kell lenni. :)

Szóval nem tudom, hogy mi legyen. én annyira szeretném. Félek, hogy akkor, amikor tényleg rászánjuk magunkat, nem lesz olyan ház, ami tetszene és megfelelő lenne. Jó persze még ezt is meg kell nézni, meg körbe kell járni a területet és minden infót megszerezni, ami csak szükséges, de tényleg nem tudom. Zsolti néha nagyon negatívan tud hozzáállni dolgokhoz és nem feltétlenül hisz a sikerben, de eddig általában ezt tudtam kezelni. Ha látja, hogy együtt képesek vagyunk rá, akkor mindjárt megváltozik a véleménye.

Úgyhogy még gondolkodom kicsit.

Befőzés

No hát, a hétvégén újra savanyúskodtam :) Édes savanyú káposztát készítettem, uborkával, sárgarépával, hagymával. nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lett. Zsoltikám ma vitt be üveggel. Azt mondtam neki, hogy 800 Ft-ért adja, de hát majd kiderül. 

Ma viszem haza a málnát. 1 kg-ot. megcsinálom lekvárnak. legalábbis megpróbálom. Tegnap meglátogattuk aput Poroszlón. Hoztam haza tőle vagy 10 db befőttesüveget. Az nálam nagy hiánycikk.

 

 

savanyu.jpg

Egy kis koviubi

Ahogy ígértem, tegnap elkészítettem az első prototípus savanyúságokat. nekem nagyon tetszenek. és nektek? Mi a véleményetek róla?

Tegnap írtam, hogy Zsolti majd beviszi a munkahelyére. Nem nagyon bízott benne, de amikor csak elhintette odabent, hogy mi lenne ha, azonnal követelték tőle, hogy vigyen. Pedig nem is kóstolták. Úgyhogy most van jó pár üveg savanyúságra megrendelésem. Ma elteszem a káposztát és szombaton veszek az újpesti piacon céklát. Ebben már jó vagyok, céklát rendszeresen készítek és mi imádjuk. 

 

Befőzés

Ma ismét befőzés lesz a program. Kipróbálok néhány receptet. Egy kis arfiol, sárgarépa és uborka. kíváncsi vagyok. Zsoltival megbeszéltük, hogy megpróbálja a munkahelyén eladni azokata savanyúságokat, amiket készítek. Az én munkahelyemen már foglalt ez az ötlet és nagyon menő. Hátha nekünk is beválik. Ma vitt egy üveggel az almakompótból kóstolónak. majd írok, hogy mi volt a válasz. A savanyúságokat valahogy nagyon ízlésesen kell elkészítenem. Úgy terveztük, hog majd kirakja a konyhaasztalra és hátha megkívánják ebédkor. Nálam legalábbis így van. Csak annyi különbséggel, hogy én nők között dolgozom, ő meg férfiak közt. De majd meglátjuk. Próbálkozni kell és valami csak beválik.

Hová is...

Mostanában már sokat gondolkodunk azon, hogy hova is költözzünk. Még van mit tenni itt Budapesten, de hamarosan azért már szeretnénk kiszemelni az új otthonunkat. Járkálunk az országban össze-vissza, látunk szebbnél szebb helyeket, de sok mindent kell figyelembe venni a választás során. Lehet, hogy keleten jóval olcsóbban vehetünk ingatlant, de lehet, hogy nincs megélhetés. Persze úgy tervezzük, hogy csak egyikünk fog otthonról eljárni dolgozni, a másikunk a gazdaságot látja el. A megtermelt terményekből és az állatokból pedig bevételt szereznénk. Mindenre van ötletünk és véleményünk szerint mindent meg is lehet valósítani, csak akarat és kitartás kell hozzá. Úgy tervezzük, hogy mindent megosztunk veletek, hátha van köztetek valaki, aki okosabb nálunk és megmondja a tutit :) Szóval a hétvégén Gyomaendrődön voltunk. Láttunk is több tanyát, ahol nagyon is el tudnánk képzelni az életünket. egész jó áron. De néztünk még messzebb, Miskolc környékén, ott még olcsóbbak telkek. Szó szerint akkora telket adnak 2millió Ft alatt, hogy egy egész erdő elfér rajta. Az lenne a jó :) Még legeltetni is tudnánk, nem kéne külön bérelni legelőt. Jaj, annyi mindent szeretnék. nyuszit, kecskét, bárányt, csacsit, fürjeket, baromfit...mindenfélét :) Mindegyik állat jó valamire. Egy darabig azonban még csak az álmodozás marad.
süti beállítások módosítása